Lukukoirat

Pohjois-Hämeen Kennelpiirin Lukukoirien yhteyshenkilö
Heli Jalander
heli.jalander@gmail.com
p. 050 520 4513, iltaisin

Kennelpiirin alueella toimii aktiivisesti hieman yli 20 lukukoiraa. Lukukoirien käyntikohteita ovat mm. kirjastot, koulut ja erilaiset tapahtumat. Useimmat lukukoirista vierailevat säännöllisessä kohteessaan 1-2 kertaa kuukaudessa. Kirjastojen lukutuokioihin ajanvaraukset tehdään suoraan kuhunkin kirjastoon. Yksittäisen lukutuokion kesto on yleensä 15-20 minuuttia.

Lukukoiralle voi lukea kuka vain ikää katsomatta ja millä kielellä tahansa. Nuorimman eivät välttämättä osaa lukea, mutta voivat harjoittella kirjan kuvien avulla tarinoiden kertomista. Koiralle voi käydä myös lukemassa tenttikirjoja tai harjoittelemassa esityksen pitoa. Vuonna 2019 alueen lukukoirilla oli lähes 200 lukutilaisuutta ja yhteensä melkein 1500 lukijaa kävi lukemassa koiralle.

Jos kiinnostuit toiminnasta tai haluaisit lukukoiran tapahtumaan tai säännölliselle käynnille, niin ota yhteyttä: heli.jalander@gmail.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠


Kiinnostuitko Kaveri- tai Lukukoiratoiminnasta

Toiminnasta kiinnostuneita, motivoituneita koiranomistajia sekä sopivia aikuisia koiria tarvitaan mukaan!
Visiona on saada kaverikoira jokaisen tarvitsevan ulottuville.
Ota rohkeasti yhteyttä yhteyshenkilöihin

Kaverikoiratoimintaan pääset mukaan kaverikoirakurssin käytyäsi.
Kaverikoiraohjaajan tulee olla Kennelliiton jäsen ja uusien kaverikoiratoimintaan mukaan tulevien koirien tulee olla Kennelliiton koirarekisterissä tai FIX-rekisterissä tunnistusmerkittyinä.

Ennen koulutukseen hakemista tutustu kaverikoiratoiminnan ohjeisiin ja mieti pystytkö sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan. Toiminta ei ole tarkoitettu koiran kouluttamiseen tai sosiaalistamiseen tai meriittien keräämiseen koiralle, vaan vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen.

Kaverikoirakurssi sisältää teoriaa asiakasryhmien erityispiirteistä, kohtaamistilanteista, koiran tulkitsemisesta ja toiminnan erityispiirteistä. Tämän jälkeen koirat otetaan mukaan käytännön harjoituksiin. Lisäksi kuullaan esimerkkejä muualla järjestetystä kaverikoiratoiminnasta. Kurssi materiaaleineen ja ruokailuineen on koirakolle maksuton.

Koiria ei kurssilla varsinaisesti testata tai koetella, vaan kokeneet kouluttajat tarkkailevat koiria ryhmätilanteessa sekä koirien omistajia koiriensa käsittelyssä ja lukemisessa. Koirien mukanaolon tarkoitus on opastaa koiranomistajaa oman koiransa käytössä ja ohjaamisessa vierailutilanteessa. Koulutuksen jälkeen ensimmäiset vierailukäynnit koiranohjaaja tekee tarkkailijana ilman omaa koiraa.
Kun uusi koirakko lähtee ensimmäiselle käynnilleen, lähtee kokenut kaverikoiranohjaaja hänen tuekseen.